x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Do Ameriky přijel jako námořník s 200 dolary v kapse. Dnes je z něj úspěšný byznysmen

Ayhan Hassan je příkladem velké píle

11.10.2017 / Ellen Fischerová
Po krušných začátcích v cizí zemi otevřel restauraci se středomořskou kuchyní. Byznys se rozrůstal a nyní vlastní restaurací hned několik. Za svou kariéru měl skvělé recenze v New York Times a v roce 2017 získal ocenění Best of the North Shore a Diners‘ Choice Award. Na jídlo k němu chodí prominentní labužníci z Port Washingtonu a Long Islandu.

Získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu

MontyRich předplatné

+ kniha v hodnotě 890 Kč zdarma

Ayhane, kdy jste začal podnikat s restauracemi a co vás k tomu vedlo?

Do Ameriky jsem přijel jako mladý námořník v roce 1970, když jsem chtěl poznávat svět a cestovat okolo něj. Můj šéf mi tehdy řekl, že pokud chci být úspěšný, měl bych zůstat ve Státech, protože je to země s největšími možnostmi. Trval na tom, abych tu zůstal. A tak jsem zůstal. Přijel jsem na Long Island, New York. Bylo to nádherné, zorganizované, čisté. Bylo tu dohromady hodně lidí různých národností a já jsem se tu cítil svobodně, tak jsem se rozhodl tu zůstat.

Jaké to bylo začínat v Americe?

Začátek byl těžký, protože jsem neuměl ani trochu anglicky. Taky jsem v ničem neměl žádné zkušenosti. A hlavně… Neměl jsem žádné peníze. Bylo mi osmnáct. Nic jsem neměl, ale byl jsem odhodlaný. Vždycky jsem se mohl vrátit zpět na svůj milovaný Kypr.

Nejprve jsem přijel do Los Angeles. Odtamtud jsem jel autobusem do New Yorku s 200 dolary v kapse. Začal jsem pracovat po řeckých restauracích, šest dní v týdnu, deset hodin denně. Začal jsem v kuchyni, potom jsem se skamarádil s americkými dívkami. Ty mě naučily mluvit anglicky a dělat číšníka. Když jsem to už uměl, začal jsem pracovat ve velké restauraci, která patřila německé rodině. Tam jsem se naučil zvládat stres, naučil jsem se obsluhovat tisíce lidí. Potom jsem potkal svou ženu.

Spolu jsme založili restauraci se středomořskou kuchyní. Bylo to něco nového, lidem se to líbilo. Ale pamatuji si, že bylo těžké sehnat někoho, kdo by mi pronajal prostory, protože jsem byl příliš mladý. Bylo mi 26. Lidé měli strach, ale povedlo se nám to. Spřátelil jsem se s gentlemanem, který pocházel ze Švédska. Ten mi pomohl můj byznys čtyřikrát zvětšit…

Když dělám tento rozhovor, uvědomuji si, kolik přátel z celého světa mi pomohlo… Bez těchto lidí a jejich pomoci by nic z toho, co teď mám, neexistovalo.

Marketplace, Port Washington

Přijel jste z Kypru. Jaký je to rozdíl?

Přijel jsem z malého ostrova Kypru, kde je velmi konzervativní společnost. Většina lidí se tam narodí, najde si partnera, uzavře sňatek a umře. Je to nádherný ostrov, ale jakmile objevíš svět, hlavně Ameriku, není možné vrátit se zpátky. I přesto, že Kypr miluji. Když jsem byl na Havaji, hodně mi ho připomínala.

A jaké jsou rozdíly v podnikání na Kypru a ve Státech?

Rozdíly v podnikání na Kypru a ve Státech jsou dost zásadní. Především v New Yorku. Je tu velká populace, větší kupní síla a lidé se zajímají o jiné kultury a kuchyně.

Restaurace Fish on Main, Port Washington

Kromě toho, že vlastníte několik restaurací, jste napsal ještě kuchařku. Můžete nám říci, o čem je?

Ano, to je pravda, je to kniha o středomořské kuchyni. Vydal jsem knihu, která se jmenuje Chef Ayhan’s 28 day Mediterranean Diet Plan & Cook Book. Knihu si můžete koupit na Amazonu. Je to kniha, kterou bych doporučil zaneprázdněným lidem a těm, kteří chtějí zhubnout. Veškeré recepty zaberou pouze deset minut přípravy. Jsou svěží, zdravé a chutné.

Je někdo, kdo vás na vaší cestě provázel, za koho jste vděčný?

Ano, byli zde lidé, vzory, ke kterým jsem vzhlížel. Také mi pomáhali přátelé. První důležitý člověk, který mi byl oporou, byl jeden gentleman z Německa. Nakonec jsme se stali velmi dobrými přáteli. Potom mě vždy chránil můj tchán z Irska. A v byznyse mě naučil hodně jeden newyorský žid, který podnikal s restauracemi. Vždycky mi říkal: „Ayhane, nedělej si s ničím hlavu, venku už na tebe čeká další byznys.“ Jeho vize mě nadále provází, hodně se mi po něm stýská, byl to dobrý přítel!

To je to, proč se mi líbí Spojené Státy, jsou tu lidé různých etnik, ale tvoří jeden národ.

Ayhan Hassan in his restaurant

Jaké bylo nejtěžší rozhodnutí ve vašem životě?

Nejtěžší rozhodnutí v mém životě? Já dělám rozhodnutí od rána do večera, každý den. Dělejte rozhodnutí. Ať už negativní nebo pozitivní. A pak jich nesmíte litovat. Samozřejmě musíte vědět, o čem rozhodujete a znát obor.

Co byste poradil své mladší verzi?

Své mladší verzi bych poradil, aby pracovala.

Řekl bych: „Pracuj tvrdě. Pracuj více, než všichni ostatní, a nauč se milovat to, co děláš. Začni s něčím malým, protože tak, jak říkají Číňané, cesta, která má tisíc mil, začíná jedním krokem.“

Jestli chcete otevřít restauraci, musíte se naučit, jak vařit. Je to životní styl.

Pošlete to dál:
Pošlete to dál

Přečtěte si také

DREAMJOB: Staňte se redaktorem magazínu MontyRich

Pojďte s námi měnit svět

Článek

Jste ve stresu z chaosu na pracovním stole? Držte se těchto 5 zásad

Pořádek ve věcech napomáhá soustředění

Článek

Příběh mladého podnikatele, který se vydal do Itálie, aby ji přenesl do Česka

Rozhovor s restauratérem Šimonem Havlíkem

Článek

Jedou v tom spolu: Bill Gates, Warren Buffett, Elon Musk i Mark Zuckerberg

Filantropie je fenoménem dnešní doby

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

TRIPLE BOTTOM LINE: Tři P důležitá pro trvale udržitelný rozvoj firmy

People, planet, profit, aneb tři základní pilíře Corporate Social Responsability pro budování úspěšné firmy.

Článek

Peníze v chmelovém moku aneb Jak se stát pivovarníkem

Maraton mezi razítky

Článek
Další články z rubriky Podnikání