x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Brašnář Roman Tlustý o podnikání: „Čím větší jste srdcař, tím lepší práci děláte”

Důležitá je i trocha punku

18.10.2016 / Zdravko Krstanov
Technologické startupy, finanční deriváty a miliardové úpisy na burze. V takovém prostředí působí rukodělní lokální výroba jako pouťová atrakce. Na dříve standardní proces se dnes lidé chodí dívat jako do muzea. A vyrazili jsme i my - do dílny Romana Tlustého.

Získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu

MontyRich předplatné

+ kniha v hodnotě 890 Kč zdarma

Naše cesta za ruční prací nevede na Moravu, nýbrž na Prahu 10, kde vedle automobilového dealera sídlí Brašnářství Tlustý. V prosklené budově, skrze kterou lze vidět Tlustého logo, se po výšlapu několika schodů dostáváme do dílny. Široký openspace s přístupem denního světla po bližším nahlédnutí působí jako mix poválečné a naší doby. Celý prostor je oddělen pomyslnou příčkou, jež vymezuje dvě hřiště. V tom větším se nachází stroje, z nichž některé pamatují mladého Henryho Forda. Druhou částí je office a showroom. Právě tam dostávají výrobky první tvar. Zatím tužkou. Někde mezi těmito dvěma světy rezonuje Roman Tlustý, zakladatel firmy.



Setkáváme s rockerem, který je dle svých slov mostem mezi dvěma generacemi. “Ty mladý [třicátníci] mi nerozuměj, a starší zase už nemaj na všechno nervy”, vysvětluje muž se sříbrným řetězem na kalhotech. Roman Tlustý přijel do Prahy autobusem a útočiště našel nejprve v Národním divadle. Připravoval kožené kostýmy pro herce “od Borise Reznera po Hrušinského”. Ve stejné dílničce také příjmal zákazníky na opravu kožených oděvů. Jeho životní cesta jej zavedla až k výrobě opasku pro prezidenta. Přesto nevidí ve své výrobě pro politku místo. “Lidem třeba vadí, že náš produkt putoval také na Hrad. Jenže už nevědí, že já to neřešim, já se znal i s prvním Vaškem i s druhým…s každým jsem byl na pivu. To už nikdo nevidí”.



Přirozeně jsme se přesunuli do skladu. Malá místnost od podlahy ke stropu plná kůží různých barev, povrchů a velikostí. “Vidíte tohle? To se celý musí vyříznout, je to nepoužitelný”, ukazuje Tlustý na šrám jedné z kůží. Pečlivé vybrání dodavatele je pro výrobní proces základ. Máme kůže z Čech, Itálie i Ameriky. Všude musíte jezdit a vybrat si to, na dobrý slovo se dneska nehraje. Pokud nebudeme za materiálem cestovat, všichni nám pošlou šmejd”, odpovídá zakladatel na otázku ohledně pracovních výjezdů.


Po celou dobu našeho rozhovoru nenápadně kontroluje svůj tým. “Snažím se najít takovou tu střední cestu. Nesmím být moc benevolentní, to vede k laxnosti. Na druhou stranu tady chci pohodovou atmosféru…nakonec v tom musí být trochu punku”, dodává s úsměvem. Tým tvoří skutečně pracovníci několika generací. Při příchodu nás uvítal mladík věkem po maturitě, zatímco naproti u stroje vyměřuje kožené plátno mistr se třicetiletou praxí. Je evidentní, že všechny spojuje jedna věc - láska k řemeslu. "Musíte být srdcař. Čím větší jste srdcař, tím lepší práci děláte”, potvrzuje Tlustý. Láska však není jediný potřebný aspekt poctivého řemesla. Romana Tlustého dovedla tam, kde je, paradoxně krize. V ten nejtěžší moment, kdy už se schylovalo k prodeji strojů, vstoupil do jeho života kamarád Ivan Petrův. Společnou chutí do práce a tohou po úspěchu překonaly překážky a dnes jsou, dle slov Romana Tlustého, pro ostatní inspirací.

Pošlete to dál:
Pošlete to dál

Přečtěte si také

Nejlepší podnikatelská konference roku už za pár dní v Praze!

MontyRich: Building Better Business

Článek

Start-up versus korporát

Aneb věřit mladým vizionářům či spoléhat na osvědčené

Článek

Tajemství efektivní pracovní porady aneb přestaňte ztrácet svůj čas

Bez efektivních porad nemůže byznys fungovat

Článek

Staňte se obchodníkem magazínu MontyRich!

Pojďte s námi měnit svět

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

Hledali kvalitní maso, nakonec si pořídili vlastní řeznictví

Jak vášeň pro gastronomii přetavit ve fungující byznys

Článek

HR 2.0 aneb proč pečovat o zaměstnance svého

Vyšší spokojenost = vyšší produktivita

Článek
Další články z rubriky Podnikání