x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Etiketa stolování v restauraci i u rodinného stolu

Od kaviáru až po skládání ubrousku

10.08.2016 / Zuzana Černá
,,Svině klouzavý...", říká ve známé scéně se šneky notoricky známého filmu Pretty Woman herečka Julia Roberts. Jak tedy zacházet (nejen) se speciálními příbory, kdo vchází do restaurace první a jaká jsou pravidla konverzace u stolu?

Získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu

MontyRich předplatné

+ kniha v hodnotě 890 Kč zdarma

Kdo ovládá etiketu stolování, ovládá etiketu takřka kompletně. U stolování je totiž potřeba využít všeho – od konverzace, správného dresscodu až po samozřejmost kultivované konzumace. Podívejte se na pár základních pravidel.

Příchod do restaurace

Před samotným vstupem do podniku si uvědomte jednu výjimku – do restaurace vchází první muž. Toto pravidlo má kořeny v minulosti, kdy muž chránil ženu svým tělem před případnou rvačkou, která by mohla uvnitř probíhat. Zároveň by měl také komunikovat s číšníkem, který vybere stůl a usadí vás na komfortní místo. Ve skupině se této role ujímá hostitel, který by měl mít v případě většího počtu hostů rezervovaný stůl předem.

Prostřený stůl

Po celou dobu stolování byste měli mít před sebou velký podkladový talíř, tzv. klubový. Na něj se pokládají všechny talíře, které se budou během stolování střídat. Záleží na počtu chodů, první ale přichází studený předkrm na dezertním talířku, poté polévka v hlubokém talíři nebo bujon v misce na podšálku, teplý předkrm na dalším dezertním talířku, hlavní chod na největším, masovém talíři a nakonec opět dezertní talířek nebo talířek moučníkový. 

Vedle talíře jsou poté položeny z každé strany maximálně tři příbory, nože vždy ostřím dovnitř. Zlaté pravidlo zní, že se příbory odebírají z vnější strany, od předkrmu až po poslední chod. Moučníkové příbory se nachází nad talířem. Příbory pro atypická jídla, jako jsou kleštičky na hlemýždě nebo nůž na kaviár, na stole hledat nemusíte, před těmito chody vám je donese obsluha.

















Konverzace

Už dávno neplatí, že u jídla se nemluví, naopak, konverzace může atmosfétu příjemně uvolnit. Záleží na typu společnosti, u jídelního stolu byste se ale vždy měli vyhnout kontroverzním tématům. Také složité obchodní problémy neřešte přímo během konzumace, lepší je počkat na pauzu mezi chody. 

Pokud si potřebujete odskočit, omluvte se přítomným a diskrétně odejděte. Pokud odchází dáma, je zvykem, že přítomní pánové povstanou. Nemusí ale striktně všichni, zvlášť ve velké skupině postačí, pokud vstane její doprovod – u hostitelky muž napravo, na opačné straně nalevo. Stejně tak při jejím opětovném návratu.

Další tipy a rady, jak na restaurační etiketu, najdete v tištěném vydání magazínu MontyRich.
Pošlete to dál:
Pošlete to dál

Přečtěte si také

DREAMJOB: Staňte se redaktorem magazínu MontyRich

Pojďte s námi měnit svět

Článek

Jste ve stresu z chaosu na pracovním stole? Držte se těchto 5 zásad

Pořádek ve věcech napomáhá soustředění

Článek

Příběh mladého podnikatele, který se vydal do Itálie, aby ji přenesl do Česka

Rozhovor s restauratérem Šimonem Havlíkem

Článek

Jedou v tom spolu: Bill Gates, Warren Buffett, Elon Musk i Mark Zuckerberg

Filantropie je fenoménem dnešní doby

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

TRIPLE BOTTOM LINE: Tři P důležitá pro trvale udržitelný rozvoj firmy

People, planet, profit, aneb tři základní pilíře Corporate Social Responsability pro budování úspěšné firmy.

Článek

Do Ameriky přijel jako námořník s 200 dolary v kapse. Dnes je z něj úspěšný byznysmen

Ayhan Hassan je příkladem velké píle

Článek
Další články z rubriky Podnikání