x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Peníze v chmelovém moku aneb Jak se stát pivovarníkem

Maraton mezi razítky

07.10.2017 / Roman Peterka
Minipivovary rostou jako houby po dešti, prostor pro ty, kdo by chtěli zkusit štěstí a rozjet v malém výrobu vlastního piva, tu ale stále je. „Místo na trhu určitě ještě je a dobře spočítané, finančně zdravé projekty uspějí téměř jistě,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Rozjet minipivovar ale není jen tak.

Jak jsme si už řekli minule, vaření piva je možné si v malém vyzoušet i doma na sporáku v kuchyni. Tohle „domácí vaření“ ale ještě nelze považovat za minipivovar. Ve chvíli, kdy produkce takového domácího minipivovaru překročí hranici 200 l ročně, už se „domovarník“ stává regulérním výrobcem minimálně z pohledu spotřební daně. A pokud chce své doma uvařené pivo i prodávat, musí splnit pro jeho vaření celou řadu dalších podmínek. Otevřít si minipivovar zkrátka není jen tak.

Daně a jak na ně

Minipivovary s výstavem do 10 000 hektolitrů ročně platí spotřební daň ve výši 16 korun za každé celé procento extraktu původní mladiny. Tento termín označuje obsah všech extraktivních látek v mladině před kvašením, tedy především cukrů, jak zkvasitelných, které se mění v průběhu kvašení na alkohol a oxid uhličitý, tak nezkvasitelných, které v pivu zůstávají a dávají mu plnost. Desítka tak má 10 % těchto látek, dvanáctka 12 % – množstvím stupňů se pak vynásobí sazba spotřební daně a počet vyrobených hektolitrů a je jasné, kolik je nutné odvést na spotřební dani.

S tím souvisí nutnost zažádat celní správu o povolení daňového skladu, což je z úředního pohledu „skladem prostorově ohraničené místo na daňovém území České republiky, ve kterém provozovatel daňového skladu za podmínek stanovených tímto zákonem vybrané výrobky vyrábí, zpracovává, skladuje, přijímá nebo odesílá.“ K žádosti je nutné přiložit technickou dokumentaci, popis výroby, popis, jak bude pivovarník měřit vyrobené množství, prostorové vymezení daňového skladu, způsob zajištění daně (obvykle bankovní zárukou), popis...

...
Pokračování článku pouze pro předplatitele.
Staňte se členy klubu MontyRich a získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu
Pošlete to dál

Přečtěte si také

DREAMJOB: Staňte se redaktorem magazínu MontyRich

Pojďte s námi měnit svět

Článek

Jste ve stresu z chaosu na pracovním stole? Držte se těchto 5 zásad

Pořádek ve věcech napomáhá soustředění

Článek

Příběh mladého podnikatele, který se vydal do Itálie, aby ji přenesl do Česka

Rozhovor s restauratérem Šimonem Havlíkem

Článek

Jedou v tom spolu: Bill Gates, Warren Buffett, Elon Musk i Mark Zuckerberg

Filantropie je fenoménem dnešní doby

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

TRIPLE BOTTOM LINE: Tři P důležitá pro trvale udržitelný rozvoj firmy

People, planet, profit, aneb tři základní pilíře Corporate Social Responsability pro budování úspěšné firmy.

Článek

Do Ameriky přijel jako námořník s 200 dolary v kapse. Dnes je z něj úspěšný byznysmen

Ayhan Hassan je příkladem velké píle

Článek
Další články z rubriky Podnikání