x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Peníze v chmelovém moku aneb Jak se stát pivovarníkem

Maraton mezi razítky

07.10.2017 / Roman Peterka
Minipivovary rostou jako houby po dešti, prostor pro ty, kdo by chtěli zkusit štěstí a rozjet v malém výrobu vlastního piva, tu ale stále je. „Místo na trhu určitě ještě je a dobře spočítané, finančně zdravé projekty uspějí téměř jistě,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Rozjet minipivovar ale není jen tak.

Jak jsme si už řekli minule, vaření piva je možné si v malém vyzoušet i doma na sporáku v kuchyni. Tohle „domácí vaření“ ale ještě nelze považovat za minipivovar. Ve chvíli, kdy produkce takového domácího minipivovaru překročí hranici 200 l ročně, už se „domovarník“ stává regulérním výrobcem minimálně z pohledu spotřební daně. A pokud chce své doma uvařené pivo i prodávat, musí splnit pro jeho vaření celou řadu dalších podmínek. Otevřít si minipivovar zkrátka není jen tak.

Daně a jak na ně

Minipivovary s výstavem do 10 000 hektolitrů ročně platí spotřební daň ve výši 16 korun za každé celé procento extraktu původní mladiny. Tento termín označuje obsah všech extraktivních látek v mladině před kvašením, tedy především cukrů, jak zkvasitelných, které se mění v průběhu kvašení na alkohol a oxid uhličitý, tak nezkvasitelných, které v pivu zůstávají a dávají mu plnost. Desítka tak má 10 % těchto látek, dvanáctka 12 % – množstvím stupňů se pak vynásobí sazba spotřební daně a počet vyrobených hektolitrů a je jasné, kolik je nutné odvést na spotřební dani.

S tím souvisí nutnost zažádat celní správu o povolení daňového skladu, což je z úředního pohledu „skladem prostorově ohraničené místo na daňovém území České republiky, ve kterém provozovatel daňového skladu za podmínek stanovených tímto zákonem vybrané výrobky vyrábí, zpracovává, skladuje, přijímá nebo odesílá.“ K žádosti je nutné přiložit technickou dokumentaci, popis výroby, popis, jak bude pivovarník měřit vyrobené množství, prostorové vymezení daňového skladu, způsob zajištění daně (obvykle bankovní zárukou), popis...

...
Pokračování článku pouze pro předplatitele.
Staňte se členy klubu MontyRich a získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu
Pošlete to dál

Přečtěte si také

Řídit obchodní centrum je jako kormidlovat loď, říká Martin Kubík

Pořád oči na stopkách a hlídat si ponor

Článek

Kim Čong-un: Luxusní život nejznámějšího diktátora současnosti

Aneb hlad a bída se ho netýká

Článek

Poptávka po nákupu firem se zvyšuje, říká Jaroslav Havel

Doba nahrává prodeji firem

Článek

Jak vybudovat úspěšnou značku? Ukažte svůj příběh a hodnoty

Aneb miliony do reklamy nejsou vše

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

Staňte se obchodníkem magazínu MontyRich!

Pojďte s námi měnit svět

Článek

Hearst Castle: Úchvatné losangelské sídlo

Aneb skromný bungalov jednoho vydavatele

Článek
Další články z rubriky Podnikání