x
Zapomenuté heslo
Předplatné

Přihlašte se do svého profilu, abyste si mohli MontyRich užívat naplno

Zapomenuté heslo

Ještě nemáte svůj účet? Zaregistrujte se

Zapomenuté heslo

Peníze v chmelovém moku aneb Jak se stát pivovarníkem (2.)

Minipivovar v kuchyni?

21.04.2016 / Roman Peterka
Začít vařit vlastní pivo nemusí být vůbec špatný podnikatelský záměr. Minipivovary rostou v posledních pár letech jako houby po dešti – a z velké části se jim daří docela dobře. Rozjet minipivovar s produkcí alespoň kolem tisícovky hektolitrů piva ročně ale vyžaduje ne úplně zanedbatelnou vstupní investici. Než se do ní začínající minipivovarník pustí, může si vše „osahat“ úplně v malém. A v minipivovar (či spíš mikropivovar) si proměnit třeba vlastní kuchyň. Nebo obývák.

Amatérské domácí vaření piva – neboli homebrewing – se stává hitem posledních let. S trochou nadsázky se dá říct, že pro domácí spotřebu se dá pivo uvařit i na sporáku. Není potřeba žádné speciální vybavení – stačí dva větší hrnce, teploměr, větší cedník, „petky“ na stočení (i když sud je samozřejmě lepší) a lednička. Kdo nechce vystačit s běžným kuchyňským nádobím, může si koupit sadu pro domácí mikropivovar – ceny se pohybují mezi jedním až dvěma tisíci korun. Takže počáteční investice do tohoto experimentování není až tak velkou bariérou.

Pivo ze sporáku

Záleží i na tom, jak moc si chce amatérský „sládek“ s výrobou piva pohrát skutečně „od kořenů“. I v pivovarnictví si totiž lze, stejně jako při vaření jídla, dnes výrazně vypomoct „polotovary“. Velkým zjednodušením výroby piva je využití mladinového koncentrátu, které v podstatě  eliminuje celý varný proces. Mladinový koncentrát  je vysoce kvalitní mladina uvařená v profesionálním pivovaru a zbavená vody, k dostání je v zahuštěné medovité konzistenci nebo v práškové sušené formě. Příprava piva z mladinových koncentrátů je nejjednodušší a nejrychlejší cestou výroby piva v domácích podmínkách. Stačí přidat mladinový koncentrát do vody, případně přidat kvasné cukry a nechat prokvasit. Na konci kvasného procesu je konečný produkt – pivo.

Výhodou tohoto postupu je jistota neměnné receptury a zaručená kvalita mladiny. Uvařit si domácí ležák se dá i zcela klasicky, od počátku, tedy ze sladů a chmele, což už je ale o poznání složitější. Jednodušší alternativou je vaření ze sladového výtažku – vaření...

...
Pokračování článku pouze pro předplatitele.
Staňte se členy klubu MontyRich a získejte přístup k exkluzivnímu byznysovému obsahu
Pošlete to dál

Přečtěte si také

Co se stane, když konečně přejdete od slov k činům?

Aneb příklad podnikatelky, která prodává cookies těsto ve svém newyorském obchodě.

Článek

Dobré myšlenky se rodí z relaxace, nikoli z tvrdé práce, tvrdí miliardář Ray Dalio

Cenné rady úspěšného investora

Článek

Knihy, díky kterým budete chytřejší aneb co doporučuje Bill Gates ke čtení

Nejbohatší muž planety se rád dělí o inspiraci

Článek

Jak si získat respekt svých zaměstnanců v šesti jednoduchých krocích

Jít příkladem a na nic si nehrát

Článek
Chcete odemknout všechny články? Pořiďte si předplatné
+ výběr knihy v hodnotě 890 Kč jako dárek
Koupit předplatné

DREAMJOB: Staňte se redaktorem internetového magazínu MontyRich

Pojďte s námi měnit svět

Článek

Jak vybrat toho nejlepšího kandidáta na pracovní pozici? Nastavte priority

Aneb vědět, co je pro vás nejdůležitější

Článek
Další články z rubriky Podnikání