Sekce: Podnikání

Etiketa stolování v restauraci i u rodinného stolu

Od kaviáru až po skládání ubrousku
Datum: 10. 08. 2016 15.00 / Autor: Zuzana Černá
,,Svině klouzavý...", říká ve známé scéně se šneky notoricky známého filmu Pretty Woman herečka Julia Roberts. Jak tedy zacházet (nejen) se speciálními příbory, kdo vchází do restaurace první a jaká jsou pravidla konverzace u stolu?

Kdo ovládá etiketu stolování, ovládá etiketu takřka kompletně. U stolování je totiž potřeba využít všeho – od konverzace, správného dresscodu až po samozřejmost kultivované konzumace. Podívejte se na pár základních pravidel.

Příchod do restaurace

Před samotným vstupem do podniku si uvědomte jednu výjimku – do restaurace vchází první muž. Toto pravidlo má kořeny v minulosti, kdy muž chránil ženu svým tělem před případnou rvačkou, která by mohla uvnitř probíhat. Zároveň by měl také komunikovat s číšníkem, který vybere stůl a usadí vás na komfortní místo. Ve skupině se této role ujímá hostitel, který by měl mít v případě většího počtu hostů rezervovaný stůl předem.

Prostřený stůl

Po celou dobu stolování byste měli mít před sebou velký podkladový talíř, tzv. klubový. Na něj se pokládají všechny talíře, které se budou během stolování střídat. Záleží na počtu chodů, první ale přichází studený předkrm na dezertním talířku, poté polévka v hlubokém talíři nebo bujon v misce na podšálku, teplý předkrm na dalším dezertním talířku, hlavní chod na největším, masovém talíři a nakonec opět dezertní talířek nebo talířek moučníkový. 

Vedle talíře jsou poté položeny z každé strany maximálně tři příbory, nože vždy ostřím dovnitř. Zlaté pravidlo zní, že se příbory odebírají z vnější strany, od předkrmu až po poslední chod. Moučníkové příbory se nachází nad talířem. Příbory pro atypická jídla, jako jsou kleštičky na hlemýždě nebo nůž na kaviár, na stole hledat nemusíte, před těmito chody vám je donese obsluha.

















Konverzace

Už dávno neplatí, že u jídla se nemluví, naopak, konverzace může atmosfétu příjemně uvolnit. Záleží na typu společnosti, u jídelního stolu byste se ale vždy měli vyhnout kontroverzním tématům. Také složité obchodní problémy neřešte přímo během konzumace, lepší je počkat na pauzu mezi chody. 

Pokud si potřebujete odskočit, omluvte se přítomným a diskrétně odejděte. Pokud odchází dáma, je zvykem, že přítomní pánové povstanou. Nemusí ale striktně všichni, zvlášť ve velké skupině postačí, pokud vstane její doprovod – u hostitelky muž napravo, na opačné straně nalevo. Stejně tak při jejím opětovném návratu.

Další tipy a rady, jak na restaurační etiketu, najdete v tištěném vydání magazínu MontyRich.
Další články
Lifestyle

Etiketa: stolování I.

Článek
Lifestyle

Etiketa: stolování II.

Článek
Lifestyle

Etiketa: stolování III.

Článek

Chcete kvalitní informace ze světa byznysu?

Přidejte se k 7 tisícům investorů, podnikatelů či
obchodniků a začněte odebírat náš newsletter.